Yoga og fertilitet

Man bliver ikke gravid af at dyrke yoga. Men det kan være et skridt på vejen. Træning – og yoga i særdeleshed – har nemlig fantastisk gavnlige effekter for både krop og hoved, når vi gerne vil være gravide.

 

Yogaens gavnlige virkninger

På det fysiske plan kan yoga give dig en bedre vejrtrækning og vejrtrækningskontrol, tone og styrke dine muskler, forbedre din holdning og blodcirkulation, stimulere underlivsorganerne, og endelig kan yoga være med til at balancere dine hormoner.

Mentalt reducerer yoga stress, giver dig ro i hovedet og velvære, styrker evnen til at være koncentreret og fokuseret, og den træner din evne til at “kigge indad” og lytte til dig selv.

 

Valg af yogaform

Der findes rigtig mange yogavarianter, som hver har deres særlige fokus. Nogle lægger mest vægt på det fysiske, og andre vægter den mentale del højest. Er du nybegynder i yogaverdenen, kan Hatha-yoga være et godt sted at starte. Hatha-yoga er en blid yogaform, hvor man arbejder med mange af de klassiske yogastillinger. Vejrtrækningskontrol er en væsentlig del af Hatha-yogaen, der af natur er relativt afslappende og meditativ. Nogle andre yogaformer udøves i temmelig varme lokaler. Det bør du især som mand undlade, hvis I arbejder på en graviditet af hensyn til den påvirkning, det kan have på forplantningsapparatet.

Decideret fertilitetsyoga er yoga, der målrettet søger at optimere kroppens naturlige fertilitet.

 

Fertilitetsyogaens formål

Den deciderede fertilitetsyogas formål er…:

  • at øge blodgennemstrømningen i underlivet og de reproduktive organer.
  • at øge fleksibiliteten i bl.a. hofter, lysken, lænd og bryst.
  • at forbedre livsenergiens flow igennem kroppens chakraer og stimulere især de energistrømme, der har betydning for fertiliteten.
  • afslapning samt kontrol og reduktion af stress – igennem fokusering på åndedrættet og arbejde med åndedrætskontrol.
  • i det hele taget at være med til at skabe en sund krop i et sundt legeme – der er så fertil, som det er muligt for den.

 

Yogainstruktion

Hvis du ikke har erfaring med yoga, er det en god ide at lægge ud med at få instruktion af en erfaren yogainstruktør. Det giver dig en indføring i yogaens grundprincipper – bl.a. omkring kropslåse og vejrtrækningsteknikker – og sikrer, at du udfører stillingerne korrekt. Ligeledes vil han eller hun kunne fortælle dig, hvis der er nogle af stillingerne, du af andre årsager bør være varsom med eller modificere, når du udøver. Undervisning i klassiske yogaformer tilbydes i deciderede yoga shalaer og hos de fleste aftenskoler og fitnesscentre. Yoga målrettet fertiliteten tilbydes efterhånden også en del steder.

Skriv et svar